IVT 490

Poistoilmalämpöpumppu korjaukseen vai vaihtoon?

Moni pohtii mitä tehdä kun vanha poistoilmalämpöpumppu tulee tiensä päähän.

2000- luvun alkupuolella PILP ratkaisut olivat suosittuja pientalorakentajien keskuudessa ja miksipä ei. Onhan tuossa 60x60cm pohja-alaltaan olevassa pömpelissä kaikki mahdollinen mitä lämmitykseen ja ilmanvaihtoon tarvitaan. Lisäksi PILPillä saadaan tuntuvat säästöt suorasähköön verrattuna.

Aikaa on kuitenkin kulunut ja laitteistot kaipaavat huoltoa tai uusimista. Tässä blogissa käynkin läpi vaihtoehtoja, joita pahimman tapahtuessa voi tehdä.

Mitä laitteita Suomalaisissa kodeissa sitten on?

Yleisimmät laitteet ajalta ovat IVT 490 ja NIBE 310P ja NIBE 410P. 490 ja 310 ovat hyvin samantyyppisiä Ruotsalaisvalmisteisia poistoilmalämpöpumppuja joissa alhaalla on LV kytkentätila, keskellä varaaja ja ylhäällä ilmanvaihtokone. Yläosassa sijaitsee myös itse läpöpumppu kompressoreineen. Ideana on, että poistoilmasta kerätään energia lämpöpumpun avulla vajaajaan. Varaaja sitten lämmittää käyttöveden ja lämmönjaon. Varaajassa on myls sähkövastus, josta saadaan lisälämpöä talvikeleillä.

 

Mikä PILPistä pettää?

Kaikki komponentit ovat periaatteessa vaihdettavia, mutta varaajan rikkoutuminen antaa lähes poikkeuksetta tuomion uuden koneen hankinnalle. Laitteet toimivat myös, vaikka lämpöpumpun kompressori olisi rikki. Lämmitys toimii silloin suoralla sähköllä. PILPistä pitäisi kuulua pientä kompressorin hurinaa, tai siitä on läpöpumppu hajonnut. Koneessa on useita komponentteja kuten; kompura, sähkövastus, automatiikka kortteja, kiertovesipumppu, sekoitusventiili yms. Mikäli laitteesta hajoaa vain kiertovesipumppu, kannattaa pelkästään se usein uusia.

 

Mikä laite sopii vanhan tilalle?

Mikäli vanhaa laitetta ei enään kannata korjata on se vaihdettava. PILPit on sijoitettu usein kodinhoitohuoneeseen ja tilan puute tekee muihin lämmitysjärjestelmiin siirtymisen usein kannattamattomaksi. Markkinoilla on tällä hetkellä kaksi korvaavaa laitetta vanhan IVT 490, sen edeltäjän 480 sekä NIBE310P:n tilalle. Näitä valmistaa aikoinaan IVT:n ostanut Bosch ja NIBE. Boschilta sopiva malli on  Bosch Compress 3800 EW ja NIBE:ltä F370. Poistoilmalämpöpumput ovat pääpiirteittään melko samanlaisia. 

Mikäli lämpöpumpputehoa halutaan samalla kasvattaa on NIBE S735 myös sopiva vanhojen laitteiden tilalle. Tässä tuotteessa on tehokkampi invertterisäätöinen kompressori ja se ottaa huomattavasti tehokkaammin poistoilman energiaa talteen. Toki hintakin on kalliimpi.

Jos vanha kone on tyypiltään NIBE 410P, siihen sopii käytännössä tilalle vain NIBE F470.

 

Mitä hyötyä vaihdosta on verrattuna korjaamiseen?

Uudet koneet ovat toimintavarmempia, energiatehokkaampia ja käyttäjäystävällisempiä. 20 vuotta esim lämminvesivaraajalle on pitkä aika. Usein käy niin, että konetta korjatessa yhdestä paikasta, pettää kohta toinen paikka ja näin ollen tulee lisäkustannuksia.

 

Saako uuden koneen nopeasti tilalle ja kauanko vaihto kestää?

Uusia laitteita on usein saatavan muutaman päivän toimitusajalla, mutta asentajan saaminen kohteeseen heti ja edullisesti voi olla haasteellista. Olisikin siis syytä varautua asiaan hieman ennakkoon, jos se suinkaan on mahdollista. Itse vaihtotyö vie yhden päivän. Joissain tapauksissa laitteen haalaminen  pois ja uuden paikalleen haalaus voi olla työlästä, näihin on syytä varautua. 

Lisää laitteiden uusimisesta löydät täältä

 

 

 

 

0
Feed

Jätä kommentti