Vaurioitunut ulkoyksikkö

Ilmavesilämpöpumppujen jäätyminen

Ilmavesilämpöpumput ovat toimintavarmoja ja tehokkaita lämpöpumppuja.

Kentällä kuitenkin tulee vastaan jonkin verran toimimattomia tai vaurioituneita laitteita, joista nyt haluankin kirjoittaa pienen blogin.

 

Yleisin kysymys taitaa olla "onko Ilmavesilämpöpumppu jäässä?"

Jaetaanpa ensin asia kahteen kategoriaan. Huurtunut vai jäätynyt ulkoyksikkö?
Ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikkö kerää toimiessaan valkoisen huurteen ulkoyksikön höyrystimeen ja sulattaa sen automatiikan raja-arvojen täyttyessä. Valkoinen huurre on siis normaalia ja kertoo, että laite toimii. Kun sulatusjakso aktivoituu höyrystin sulaa ja laitteen alta tulee vettä. Pohjoisen olosuhteisiin suunnitelluissa laitteissa kondenssivesi johdetaan hallitusti viemäriin. Vettä tulee litroja päivittäin ja sen päästäminen laitteen alle jääkeoksi on hankala hoitoinen. Viemäriputkessa on syytä olla saattolämmityskaapeli.

Vaikka olisi kuinka laadukas ilmavesilämpöpumppu saattaa se ääriolosuhteissa tai hoitamattomana kerätä jäätä ulkoyksikköön.

Mistä sitten erottaa jäätymisen normaalista huurtumisesta? Jää on kirkas kova kerros yleensä ulkoyksikön kuoren ja höyrystinpatterin välissä. Kun tämä tapahtuu esimerkiksi lumipyryn tuiskutessa suoraan ulkoyksikköön ei sulatusautomatiikalla enää pysty pelastamaan tilannetta. Kun sulatus aktivoituu ja laite sulattaa kennon, jää höyrystimeen kuitenkin kova jääkerros ja yleensä se siitä sitten vain kasvaa talven mittaan. Yleisin syy jäätymiselle on kuitenkin viemärin tukkeutuminen syksyn lehdistä.

Mitä teen, jos ulkoyksikkö on jäätynyt?
Toki ennalta ehkäisy on paras keino. Eli pidä ulkoyksikkö puhtaana ja varmista syksyn vaihtuessa talveksi, että kondenssivesiputki ei ole tukossa.
Ulkoyksikön sulatus onnistuu parhaiten lämpimällä vedellä.
Turvakytkin auki eli nollalle ja sitten kaadat, vaikka kastelukannulla lämmintä vettä jään päälle. Sulatuksen saa monessa laitteessa päälle myös automatiikasta ja huputtamalla ulkoyksikön voi mahdollisesti saada jään sulamaan. Suosittelen kuitenkin vedellä sulatusta, jonka yhteydessä saa myös varmistettua, että viemäri vetää.

Muutaman kerran on tullut vastaan ulkoyksiköitä, joissa höyrystimen lamellit ovat pahasti lintallaan. Tämä on seurausta siitä, että jäätä on pyritty poistamaan mekaanisesti. Älä siis koskaan poista jäätä millään mekaanisella kaapimella tai muulla vastaavalla. Toimenpide aiheuttaa vakavan vaurion.

Pahat jäätymistapaukset ovat aina harmillisia kaikille osapuolille. Kuluttajan kannalta on usein kyse takuuaikaisesta laitteesta joka oletuksena ei saisi jäätyä. Käyttöohjekirjassa on lähes poikkeuksetta kuitenkin maininta huoltotoimenpiteistä erikoistilanteissa. Mikäli ulkoyksikkö jäätyy esim. tukkeutuneen kondenssiputken aiheuttamana, ei tapausta saa oikein mitenkään tuotetakuuseen. Onko sitten asennusliike asentanut sulanapitokaapelin ja viemäriin riittävästi eristystä ja kaatoa? näitä asioita joudutaan puntaroimaa.

Koska olen itse toiminut vuosia niin maahantuojan tuotepäällikkönä kuin kouluttajana. Ja nykyisin asennusliikkeen edustajana, suhtautumiseni laitteen jäätymiseen on melko neutraali.

Se millä asia saataisiin parhaiten ennaltaehkäistyä, on asentajan antama kattava käyttökoulutus, jossa jäätymis/huurtumis asia käydään läpi. Tällä vältytään monelta harmilta laitteen elinkaaren aikana. Toki myös kohteen ja laitteiston oikeanlainen asennustapa huomioiden puskurivaraajan riittävän kapasiteetin, virtaamat yms. asiat ovat oleellisia. En tässä kirjoituksessa käy kyseisiä asioita sen enempää läpi

En halua kirjoituksellani pelotella ketään vaan tuoda esiin sen tosiasian, että joissain tapauksissa ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikkö voi jopa jäätyä.

Mikäli tarvitset apua Ilmavesilämpöpumpun huollossa tai hankkimisessa otathan yhteyttä tästä linkistä

 

 

 

0
Feed